ΕΣΚΑΝ

ΜΙΛΗΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ

Συμμετοχή του ΕΣΚΑΝ στο 7ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του Π.Σ.Α.Τ.

Συμμετοχή  του ΕΣΚΑΝ στο 7ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του Π.Σ.Α.Τ.

Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν., στο πλαίσιο της προαγωγής του Προγράμματος Εκπαίδευσης του, συμμετείχε στη δεύτερη ενότητα του 7ουΔιεθνούς Αθλητικού Σχολείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) με θέμα «Ντόπινγκ: Οι νέες εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24/9, με εισηγήσεις του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Σκανδαλάκη και του Eπικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματός του κ. Ευσταθίου Κουκέα. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εισήγησης περιγράφηκαν οι παγκόσμιες και εθνικές εξελίξεις, το νομικό πλαίσιο της καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα και η σημασία της εκπαίδευσης ως στρατηγικής αντιμετώπισης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων.
Ο κ. Σκανδαλάκης, ανέφερε στην εισήγησή του ότι οι στόχοι σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ άλλων η κωδικοποίηση των κανόνωναπαγόρευσης και ανίχνευσης αναβολικών και απαγορευμένων ουσιών, η εκπαίδευση για την σημασία του καθαρού αθλητισμού, η επιστημονική και ιατρική έρευνα, ο συντονισμός των πολιτικών αντιντόπινγκ, το πρόγραμμα για την διεθνή ανάδειξη των πρακτικών για καθαρό αθλητισμό και η προσέγγιση των αθλητών.
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση στα σχολεία για να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει ο όρος «ντόπινγκ». Ο κίνδυνος των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων είναι υπαρκτός. Το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, στόχος μας είναι να γίνει ανεξάρτητος οργανισμός. Ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές ρυθμίσεις για να δημιουργηθεί ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Ο αγώνας είναι μεγάλος, και οι προκλήσεις ακόμα μεγαλύτερες. Από την απαξίωση που βρίσκεται, θέλουμε να περάσουμε στην καταξίωσή του. Το θέμα δεν είναι το παρελθόν, αλλά τι κάνουμε στο μέλλον. Ειδικότερα τώρα, στην εποχή της πανδημίας και γρήγορα στην εποχή μετά αυτής, ο καθαρός αθλητισμός και οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση να ξαναβρούμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και το ότι στόχος του Ε.Σ.ΚΑ.Ν. είναι να μπει η εκπαίδευση του αντιντόπινγκ ακόμα και στα δημοτικά σχολεία.
Οκ.Κουκέας στην εισήγησή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το Ε.Σ.ΚΑ.Ν.βρίσκεται υπό επιτήρηση και είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Τόνισε ότι αυτή την περίοδο χρειάζονται άλματα και όχι απλά βήματα προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τον WADA.Το 2021 είναι έτος ορόσημο, τόσο διεθνώς,καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέοςKώδικας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, όσο και για την Ελλάδα,καθώς θα λειτουργήσειο δικός της οργανισμός αντιντόπινγκ. Πρόσθεσε ότι πρέπει επιτέλους να ανοίξει η συζήτηση για το εάν επιθυμούμε ένα εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ στην Ελλάδα και να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις.Αυτή τη στιγμή, τα δείγματα από τις ελληνικές διοργανώσεις στέλνονται στο εργαστήριο της Ντόχακαθώς λόγω έλλειψης υποστήριξηςτο Εργαστήριο της Αθήναςοδηγήθηκε σιγά σιγά προς την άρση της διαπίστευσής του.
Ο κ. Κουκέας ανέφερε ακόμη ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης,καθώς αυτή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχει θέσει ο WADA, όπως και ότι χρειάζεται να διακριθούν οι ρόλοι, οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες.Αναφέρθηκε, τέλος, στη συγκρότηση εκπαιδευτικής ομάδας από το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. με στόχο την προαγωγή των εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολείαγια τηνενημέρωση των μαθητών από νεαρές ηλικίες.
Τη θέση τους πάνω στο θέμα του αντιντόπινγκ και της σημασίας του για τη διασφάλιση της καθαρότητας του αθλητισμού διατύπωσαν οι κ. Σ. Γιαννιώτης (Ολυμπιονίκης), κ. Ι. Λαμπίρης (ΝΕΑ-Over FM), κ. Ν. Μπάκουλη(όμιλος 24 Media), όπου υπό τον συντονισμό του κ. Φ. Σκύφτα, Ειδικού Γραμματέα του Π.Σ.Α.Τ.0, μεταξύ των άλλων έθεσαν την εξέχουσα σημασία του θέματος ως προς την αθλητική πορεία της χώρας.

Home ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δελτία τύπου Συμμετοχή του ΕΣΚΑΝ στο 7ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του Π.Σ.Α.Τ.